Elke zwangerschap is anders

merel-blog-9-2

Elke zwangerschap is anders

Elke zwangerschap is anders
Op dit moment ben ik 36 weken zwanger. De allerlaatste weken zijn ingegaan. Gisteren is de cerclage
(het bandje om mijn baarmoederhals) verwijderd. En ik ben nog niet bevallen, haha. Het voelt
enerzijds vreemd en anderzijds heel fijn om nu “gewoon” hoogzwanger te zijn. Om benieuwd te zijn
wanneer ik zal bevallen. Toch voelt het heel anders dan toen ik dezelfde termijn zwanger was van
Else. Mijn ervaring ondertussen is dat elke zwangerschap anders is.
blog merel damhuis

De zwangerschap van Tijn* verliep eigenlijk heel goed. Zo goed, dat ik wel eens heb gezegd dat het bijna vreemd voelde. De eerste weken was ik doodmoe, had ik een paar migraine aanvallen en voelde ik me snel flauw. Maar echt heftige dingen? Nee. Ik bleef de dingen doen die ik deed maar dan een stapje terug. Voor het enthousiaste sporten had ik bijvoorbeeld echt de puf niet. En lekker een avondje de kroeg in vond ik ook redelijk vermoeiend. Naast dat ik natuurlijk geen alcohol dronk dus dat ik daar aan moest wennen 😉 Eigenlijk was het een ideale zwangerschap. Totdat Tijntje te vroeg werd geboren… Daar ga ik hier verder niet over vertellen. Mocht je het interessant vinden: Op mamaplaats heb ik het hierover geschreven (zoek op MerelDamhuis).

Niet lang nadat we afscheid moesten nemen van Tijn werd ik weer zwanger. Dat was ontzettend gewenst dus we waren dolgelukkig. Maar tegelijkertijd vond ik het vreselijk eng. Ik was me constant bewust van het feit dat we een kindje konden verliezen. Terwijl dat natuurlijk een heel kleine kans is, gelukkig. We hadden echter al een keer die pech gehad. Dus mijn glas was halfleeg in plaats van halfvol. Deze tweede zwangerschap ging door de angst erg langzaam. Elke dag was er een. Soms had ik echt moeite de dagen door te komen. Vanaf week 20 kreeg ik rust voorgeschreven. Ik kwam in de ziektewet thuis te zitten. Ergens een soort van luxe, ik kon de hele dag Netflixen en genieten van het groeiende kindje in mijn buik. Maar het was tegelijkertijd ook vreselijk saai. Zeker toen ik in het Maxima Medisch Centrum kwam te liggen vanwege dreigende vroeggeboorte. Pas toen ik 34 weken zwanger was ben ik weer veel leuke dingen gaan doen. Ik wilde perse het huis uit; shoppen, koffie drinken, lunchen, mijn bolle buik laten zien. Heerlijk die weken. Ik had (naast mijn man dan) niemand om rekening mee te houden. Door mijn nesteldrang was het huis piekfijn in orde. De babykamer was al weken voor mijn bevalling klaar.

Hoe anders is deze zwangerschap… Er loopt een dreumes rond die veel aandacht opeist. Waar je tijdens een zwangerschap zonder kindje nog precies weet te roepen hoe lang je zwanger bent, moest ik nu soms echt bedenken in welke week ik zat. Daarnaast was die angst die ik tijdens de zwangerschap van Else had niet zo prominent aanwezig. Heel soms kwam die even boven. Maar meestal voelde ik me goed, vertrouwde ik op de cerclage en voelde ik me bijna normaal zwanger. Ook daar heeft Else een aandeel in. Zij heeft mij laten zien dat er wonderen gebeuren. En zij houdt mij bezig, haha. Soms vind ik het wel jammer dat een zoveelste zwangerschap niet de magie heeft van de eerste keer. Dat ik nu geen babywinkel leeg hoef te kopen omdat we eigenlijk alles al hebben en de rest huur bij wieghuren.nl. Natuurlijk zijn er nog spulletjes die ik graag zou willen hebben (hallo leuke klamboe van Meyco!) of nog steeds heel benieuwd naar ben (hoe zou bevallen in bad zijn?) maar ik heb me erbij neergelegd dat dit soort dingen er volgens mij bij horen. Ik kijk er nu naar uit mijn pakket van wieghuren te ontvangen en op onze slaapkamer te gaan installeren. Zo leuk om van deze voorpret te kunnen gaan genieten. Dat neemt niemand me meer af!

Wat is de moraal van mijn verhaal? Elke zwangerschap voelt dus anders. Natuurlijk zijn er ook genoeg overeenkomsten. Maar voor mij is elke zwangerschap uniek. Probeer daar dus van te genieten. Ik zal nooit roepen dat je van de zwangerschap zelf moet genieten. Maar van alles eromheen zou wel heel mooi zijn. Ga ik nu ook weer doen. Ben zo benieuwd wanneer ik jullie kan melden dat Kleine Pluis geboren is! Ik wacht (on)geduldig.

Liefs Merel