Je reuk veranderd als je zwanger bent

geur verandering als je zwanger bent

De geurverandering tijdens zwangerschap

Zwangerschap is een ongelooflijke reis, een tijd van verandering en verwachting. Terwijl velen zich richten op de bekende fysieke en emotionele veranderingen, is er één aspect dat soms over het hoofd wordt gezien: de geur. Ja, je leest het goed – geuren lijken een intense wedergeboorte te ondergaan tijdens de negen maanden durende reis van de zwangerschap. Laten we eens duiken in dit avontuur en ontdekken hoe en waarom dit gebeurt.

Positieve zwangerschapstest

Het begint meestal vrij subtiel, soms zelfs voordat je een positieve zwangerschapstest hebt gedaan. Misschien merk je dat je favoriete parfum ineens niet zo aantrekkelijk meer is, of dat de geur van bepaald voedsel je plotseling tegenstaat. Dit fenomeen staat bekend als hyperosmie, een verhoogde gevoeligheid voor geuren, en het is veelvoorkomend van de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap.

Zwanger en  geuren zijn intenser

Terwijl je lichaam zich aanpast aan de groeiende foetus en de veranderende hormoonspiegels, ondergaat ook je reukzin een revolutie. Sommige vrouwen merken op dat ze geuren veel intenser ervaren dan voorheen, terwijl anderen geuren beginnen op te merken die ze eerder niet eens registreerden. Het kan een enerverende ervaring zijn die je dagelijkse routine volledig verandert.

geur verandering als je zwanger bent

Versterken van je reukzin als je zwanger bent

Maar waarom gebeurt dit precies? Het antwoord ligt in de complexe wirwar van hormonen die je lichaam overspoelen tijdens de zwangerschap. Oestrogeen en progesteron, twee belangrijke hormonen tijdens de zwangerschap, spelen een cruciale rol bij het versterken van je reukzin. Deze hormonen kunnen je gevoeliger maken voor geuren, waardoor zelfs de kleinste geuraccenten in je omgeving worden versterkt.

Deze veranderingen in de reukzin kunnen ook een evolutionair doel dienen. Sommige wetenschappers geloven dat hyperosmie tijdens de zwangerschap vrouwen kan helpen om potentieel schadelijke stoffen te vermijden. Door geuren sterker waar te nemen, kunnen zwangere vrouwen mogelijk giftige of bedorven voedingsmiddelen detecteren en vermijden, wat de gezondheid en veiligheid van henzelf en hun baby’s ten goede komt.

Gevoeliger voor onaangename geuren

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn (letterlijk). Naast het ervaren van aangenamere geuren, kunnen zwangere vrouwen ook gevoeliger zijn voor onaangename geuren. Dingen waar je eerder geen probleem mee had, kunnen plotseling ondraaglijk worden. Of het nu gaat om de geur van koffie op je werk, eet lucht of zelfs je eigen partner – niets lijkt immuun voor de grillen van je geurzin. Ook kan het voorkomen dat je de geur van onze huurproducten niet fijn vind ruiken. Weet dat wij alle producten met grote zorg wassen en reinigen. Is dit bij jou het geval, zet je wiegje dan een nacht buiten om te laten luchten. Vind je het bedlinnen wat je ontvangen hebt niet lekker ruiken? Dan kun je deze zelf nog even in de wasmachine doen om te wassen. Is het niet te doen met de wieg dan kun je altijd even met ons in contact komen en zoeken we samen even naar een oplossing.

De geur van voedsel maakt me misselijk

Gelukkig zijn er manieren hier mee om te gaan. Het kan helpen om je omgeving zo veel mogelijk te controleren, zoals het vermijden van plekken met sterke geuren of het vragen aan anderen om te helpen met taken zoals koken als de geur van voedsel je misselijk maakt. Het kan ook nuttig zijn om geur-neutrale producten te gebruiken en regelmatig te ventileren om ongewenste geuren te verdrijven.

Zelf kon ik echt niet tegen de geur van rode kool. Bijzondere geur zou je wel denken maar het was echt niet te doen. En we aten het zo graag.

Na je bevalling hersteld je geur zicht weer

Daarnaast kan het helpen om te onthouden dat deze veranderingen tijdelijk zijn. Na de bevalling keert je reukzin meestal terug naar zijn normale staat, hoewel het soms even kan duren voordat alles weer op zijn plaats valt. Zelf tot 1 jaar na je bevalling. Tot die tijd is het belangrijk om geduldig te zijn en jezelf toe te staan om te reageren op de behoeften van je lichaam.

Dus, als je merkt dat je geuren anders waarneemt tijdens je zwangerschap, weet dan dat je niet alleen bent. Het is een natuurlijk onderdeel van deze buitengewone reis die je doormaakt. Dus snuif die geuren op, omarm de veranderingen en wees getuige van de wonderen van het menselijk lichaam in al zijn glorie.

Heb je ons na het lezen van het blog nodig? Dan kun je ons bereiken op 06-22290482 of mailen naar info@wieghuren.nl