Tips voor Rooming in&out
Voor een baby is een bevalling ook een hele belevenis en moeten zij net als jou even bijkomen van dat alles. De baby's slapen de eerste nacht meestal heel goed omdat zij ook moe zijn. Bedenk je wel dat het belangrijk is om je baby te blijven aanleggen. Dit is niet alleen voor het opgang brengen van je borstvoeding belangrijk maar ook voor je baby is het belangrijk wakker te worden en te kunnen drinken. Baby's mogen niet afvallen.
In de eerste week start je met rooming in. Rooming in is samen slapen met je baby. Dit kun je doen in een wieg of co sleeper. (Sommige ouders kiezen ook voor bedding in). Omdat een ledikant vaak veel te groot is om bij je op de slaapkamer te plaatsen en ook veel te groot voor je baby, ga je gebruik maken van een wieg. Op die manier kun jij je baby goed in de gaten houden en toch slaap je elk in een eigen bedje. Verslikt de baby zich? Dan kun je gelijk reageren. Als de baby op een andere kamer ligt hoor je dat echt niet. Doordat de baby jou ademhaling hoort stimuleert dit je baby ook. Je leert ook je baby goed kennen. Zijn geluidjes en gebaren. Voor dat een baby huilt heeft je baby je al een paar signalen gegeven dat er wat is. De baby kan honger hebben of ligt niet lekker omdat er een boertje dwars zit of omdat hij je mist. Een baby heeft 9 maanden bij je mogen zijn en kan jou dus missen. Jij bent als ouder de enige die de baby kent en vertrouwd. Zo verliefd jij bent op je baby zo verliefd is de baby op jou. Hoe lastig en moeilijk het soms ook kan zijn. Geniet ervan! Als ze later groter zijn gaan ze hun eigen weg en als jij nu al een veilige basis geeft heb je daar later veel profijt van.
Het is heel verschillend hoe lang je kiest voor rooming in. Gemiddeld huren ouders 8 tot 12 weken een wieg bij ons. Baby's gaan dan over naar het ledikant Voor de meeste baby’s is het even wennen om opeens alleen op een kamer te liggen, zonder het vertrouwde geluid van de ademhaling en bewegingen van z’n ouders vlakbij z’n wieg. Om een te grote overgang te voorkomen, is het verstandig om rooming-out stap voor stap aan te pakken.
Vast bedritueel
Zorg om te beginnen voor een vast bedritueel, of nog beter: houd je vast aan de bedtijdritueel die je bij voorkeur al hebt gecreëerd tijdens de rooming-in periode. Doe elke avond steeds alles in dezelfde volgorde voor je je baby in bed legt, bijvoorbeeld: wassen, tandjes poetsen, pyjama en slaapzak aan, voeding geven, liedje zingen. Je kan hiermee beginnen als je baby 6-8 weken oud is en hij een dag en nacht ritme heeft ontwikkelt. Als je hiermee begint als je baby nog bij jullie op de kamer slaapt, is het ritueel vertrouwd tegen de tijd dat je begint met rooming-out.
Wennen
Voordat je de overgang naar zijn eigen kamer maakt, kan je je baby er overdag al laten slapen, zodat hij alvast went aan zijn kamer voordat hij er ook ’s avonds gaat slapen. Het kan zijn dat je baby iets meer geruststelling nodig heeft de eerste avond(en) dan je gewend bent. Dat is heel normaal. Kalmeer je kind door even bij hem te blijven en bijvoorbeeld te zingen of geruststellend te aaien.
Eigen kamer
Gaat dit goed, dan zijn jullie toe aan de volgende stap. Leg je kind na het bedritueel in z’n ledikantje en ga de kamer uit. Zorg dat je baby je nog wel hoort door de deur op een kiertje te laten en tegen hem te praten. Of ga iets doen waarbij je geluid maakt. Is je kind onrustig of moet hij huilen, ga dan naar hem toe maar haal hem niet uit bed. Troost je kind door hem te aaien of even naast het bedje te gaan zitten. Je zult zien dat je baby na een tijdje gewend is aan z’n eigen kamer en al snel zonder problemen in slaap valt.
Tips!
Heeft je kind moeite om te wennen aan het slapen op z’n eigen kamer? Dit kan helpen:
- Laat je baby op tijd wennen aan zijn eigen kamer door hem overdag op zijn eigen kamer te verschonen of er boekjes voor te lezen en met hem te spelen. Zo ontwikkelt hij een positieve associatie met de babykamer en zal de overgang minder lastig zijn.
- Zorg voor een rustige kamer met zo min mogelijk prikkels, door zachte kleuren te gebruiken. Je wil dat je baby het gaat zien als een slaapomgeving en niet als speelkamer. Dit is ook aan te raden voor baby’s die vrij snel of direct na de geboorte in hun eigen kamer worden gelegd.
- Leg een knuffel of doekje van je kind een nachtje in je bed of draag deze in je bh. Zo gaat het naar jou gaat ruiken en jouw vertrouwende geur zal je kind een veilig gevoel geven als hij in bed ligt. Wil je graag een knuffeldoekje bestellen dan kan dat bij ons.
- Laat jullie slaapkamerdeur en die van de baby open. Zo kan je vanuit je baby geruststellend tegen je baby praten als hij wakker wordt. Als de afstand niet te groot is natuurlijk.
- Koop een babyfoon, eventueel met videomonitor. Want niet alleen je baby zal moeten wennen aan het alleen slapen, het zal voor jou ook even wennen zijn. Zo hoef je niet bang te zijn dat je je kind niet hoort en kun je hem in de gaten houden.
- Gaat je kindje steeds huilen als je hem in bed legt? Verwarm het bedje dan voor met een kruikje.
- Je baby slapend in zijn of haar bedje leggen na een voeding kan geen kwaad. Maar probeer ook je kindje zelf in slaapt te laten komen in zijn bedje
- Misschien is je baby een buikslaper. En valt hij makkelijker in slaap als je hem of haar op zijn buik legt. Een aerosleep matras of topper kan je helpen voor veilige slaapjes.
- Vind je baby het echte stil op zijn kamer. Dan kun je er voor kiezen om een radio aan te zetten.
- Kijk ook naar het licht op de slaapkamer. Waar houd je baby van? Wel of geen lampje aan?
- Blijft het overdag een probleempje om te slapen, dan is dragen in een draagdoek een goed idee! Zelf ben ik fan van de Tula drager. Free To Grow drager kun je gebruiken vanaf de geboorte. Vind je het een investering en wil je eerst een Tula huren dan kan dat bij ons.