Wat is huidsmeer eigenlijk?

Huidsmeer baby

Wat is huidsmeer eigenlijk?

Eerste badje
Baby’s worden geboren met vernix (huidsmeer) op hun lijfje. De een heeft bij de geboorte nog heel veel huidsmeer, bij de ander moet je er naar zoeken. Huidsmeer wordt pas in het 3e trimester aangemaakt. Het wordt gevormd uit vetten, eiwit en water. Hoe dichter je naar de 42 weken gaat hoe minder huidsmeer er zal zijn. De huid van je kindje heeft het waarschijnlijk al volledig opgenomen.
* Waterafstotend *
Huidsmeer zorgt er tijdens de zwangerschap voor dat het vruchtwater de huid niet kan binnendringen en dit zorgt er voor dat het kindje geen vocht en elektrolyten verliest
* Temperatuurregulerend *
Er zijn vele onderzoeken op dit punt waaruit aanwijzingen zijn gekomen dat je kindje zijn temperatuur beter kan reguleren na de bevalling als er huidsmeer aanwezig is
* Beschermd tegen uitdroging *
De vetten in het huidsmeer voeden de huid en voorkomt daarmee uitdroging
* Beschermd tegen bacteriën *
Helpt bij de afweer tegen mogelijk aanwezige ziekteverwekkers in het geboortekanaal
* Mogelijk positief effect op de darmen *
De deeltjes huidsmeer die in de buik loskomen en ingeslikt worden door de baby en daarmee de darmen voorbereiden op de vette moedermelk (Singh & Archana, 2008)
* Zelfreinigend *
Het houdt de huid van je kindje schoon zonder dat je er zeep voor nodig hebt
* Gemakkelijkere passage *
Het dient als een soort glijmiddel van het geboortekanaal.

Huidsmeer baby

Huidsmeer is een van de belangrijkste redenen om je kindje niet gelijk al in bad te doen. Over het algemeen wordt er 24 uur gehanteerd voor je kindje in bad gaat. Echter is mijn inziens dat nog erg vroeg. Je kindje heeft nog moeite met de temperatuur op peil houden, het kost veel energie en je kindje vindt het vaak echt nog niet leuk. Buiten dat, vies worden ze echt nog niet.
Kijk dus naar je kindje en voel zelf aan wanneer jij het tijd vind dat jouw kindje in bad gaat. Het is aan te raden om producten te gebruiken die de huid voeden zoals een badolie. Gebruik dan wel producten zonder toevoegingen als parfum, alcohol en parabenen.