Veranderingen

merel

Veranderingen

Leuk dat je er weer bent om deze blog te lezen. In mijn eerste blog heb ik, Merel Damhuis, mezelf voorgesteld en verteld dat ik al drie keer eerder zwanger ben geweest. We hopen in augustus ons derde gezonde kindje te verwelkomen. Onze dochter Else wordt over twee weken (begin april) vier jaar oud en onze zoon Hidde is tweeënhalf jaar. Een echte dreumes die heel veel op zijn eigen manier zelf wil doen. Wat geregeld voor wat frustratie zorgt… Gelukkig weten we enigszins hoe we ermee om moeten gaan, haha. En anders kan hij op commentaar rekenen van zijn “tweede moeder”: Zus Else. Dat wordt nog iets als er straks een baby is! Dan kan ze helemaal haar lol op.

Zwangerschap is toch weer anders

De afgelopen weken ben ik erachter gekomen dat deze zwangerschap toch weer heel anders is dan de zwangerschap van een eerste of tweede kindje*. Tijdens de zwangerschap van je eerste kindje ben je volgens mij voornamelijk benieuwd naar hoe het straks zal zijn. Zwanger zijn is dan extra bijzonder aangezien het helemaal nieuw is. Je lichaam verandert, je verdiept je in uitzetlijsten, hebt de babykamer al láng voor de uitgerekende datum helemaal klaar en krijgt van iedereen (on)gevraagd advies. Na de bevalling, spoiler alert, lijkt het alsof de wereld compleet veranderd is en word je geleefd door voedingsschema’s en slaapgebrek. Wellicht vraag je op dat moment af of het leven ooit nog hetzelfde zal zijn als eerder. Antwoord: Ja en Nee. Ik kan nog steeds de onbezorgdheid van vroeger missen. Gewoon spontaan besluiten uit eten te gaan bijvoorbeeld. Of een last minute weekendje weg te boeken. Dat gaat toch net iets minder makkelijk wanneer je een kind (of twee) hebt om voor te zorgen. Gelukkig worden er dingen ook weer normaal. Die volksverhuizing die je onderneemt als je ergens heen gaat wordt een stuk minder bijvoorbeeld. En het went om minder tijd voor jezelf te hebben, of die tijd echt te moeten plannen. Tijdens een volgende zwangerschap weet je dat het allemaal niet zo precies komt en dat je echt niet die héle babyuitzetlijst in huis hoeft te halen. Want waar de een bij zweert zal een ander nooit gebruiken. Is mijn ervaring tenminste.

Passen er wel 3 auto stoelen op de achterbank

En toch. Toch is een volgende zwangerschap wéér anders merk ik nu. Er spelen ineens andere zaken. Zoals: Hoe gaan we drie autostoeltjes op de achterbank passen? Wat wordt de inrichting van ons huis, moeten we verhuizen of verbouwen? Zal het Hidde deze zomer lukken om geheel zindelijk te worden? En welke zwangerschapskleding uit de opslag kan ik nog dragen en wat is er echt out-of-style. Dat ons leven in augustus weer omgegooid wordt weet ik zeker. Maar in hoeverre dat zal zijn dat weet ik nog niet en ben ik wel benieuwd naar. Sommige dingen voelen nog heel onwerkelijk. Zoals het idee om straks voor drie kinderen te zorgen. Of Else die over twee weken op de basisschool zal beginnen! Het leven gaat gewoon door en is lekker dynamisch met twee jonge kinderen in huis. Dus heel veel tijd om erbij stil te staan hebben we eigenlijk niet. Alles gebeurt gewoon tussen de andere bedrijven door. Zelfs als je erachter komt dat er echt geen drie autostoeltjes op de achterbank van je auto passen en je dus hoogstwaarschijnlijk een andere auto zult moeten kopen… Na een kleine ‘OH MY GOD HOE GAAN WE DAT BETALEN?!’ mini-hartverzakking is die gedachte nu geland en kan Daan tijdens zijn vrije minuten lekker auto’s kijken. Terwijl ik op de bank naast hem Vinted uitkam maar uiteindelijk nauwelijks iets bestel omdat we al veel uniseks babykleertjes hebben. Elk voordeel heb zeker z’n nadeel 😉