Herinneringen aan je zwangerschap vastleggen

merel-blog-6-3

Herinneringen aan je zwangerschap vastleggen

Hoi allemaal. Het is alweer dinsdag 25 augustus, wat betekent dat ik 28 weken zwanger ben. De tijd vliegt voorbij! Mijn buik wordt in rap tempo groter en dat betekent dat ik ook wat last van derde trimester kwaaltjes begin te krijgen. Kortademigheid, last van mijn ribben, waggelen. Bij Else had ik daar pas de allerlaatste weken last van. Maar deze keer groeit mijn buik harder en dat zorgt ervoor dat de dagen nu al wat zwaarder worden. Scheelt ook dat er een dreumes rondloopt waar ik actief voor moet zijn. Vorige keer had ik bedrust dus lag ik de hele dag op de bank en op bed. Dit keer is er weinig tijd om te Netflixen. Klagen wil ik overigens absoluut niet! Ik geniet van het groeiende wonder in mijn buik en ben blij dat ik dit mag meemaken. Wat een verschil met mijn vorige zwangerschap…

Figuur 1 Met zijn drieën op de foto tijdens de meest recente zwangerschapsshoot (Sasien fotografie)

Mede door alles wat me hebben meegemaakt probeer ik alles bewust mee te maken en vooral op te slaan. Zwanger zijn is echt bijzonder. Tijdens de zwangerschap van Tijn maakten we (bijna) elke zaterdag een foto van mijn groeiende babybuik. Heel leuk, zeker als je daar van die speciale mijlpaal kaarten voor gebruikt. Dat deden wij niet (ik ben in dat soort dingen niet zo georganiseerd jammer genoeg) waardoor we nu alles terug moeten rekenen met behulp van de datum waarop de foto is gemaakt. Dus hierbij mijn eerste tip: leg vast op welke datum en/of welke termijn je de foto maakt. Wat daarnaast leuk is, is om op elke foto hetzelfde aan te hebben. Juist daarmee zie je hoe goed je buik groeit. Probeer zo min mogelijk afleiding te hebben door een neutrale achtergrond te kiezen. Dan kun je de foto’s gemakkelijk naast elkaar plakken in een collage!

Figuur 2 Deze foto is door mijn man Daan gemaakt tijdens de zwangerschap van Else

Figuur 3 Foto gemaakt tijdens mijn tweede zwangerschap door Linda Ringelberg

Figuur 4 Op deze foto ben ik 36 weken zwanger van Else (Marjon Zijlstra fotografie)

Figuur 5 Foto van Sasien fotografie toen ik 15 weken zwanger was!

Dit keer heb ik ervoor gekozen om meerdere fotoshoots te doen tijdens de zwangerschap. De eerste keer was ik nog niet zo lang zwanger (pas 15 weken). Het was eigenlijk niet bedoeld als zwangerschapsshoot maar door de leuke foto’s die zijn gemaakt besloot ik dus om dat vaker te gaan doen deze zwangerschap. Zelf vergeet ik het namelijk heel vaak, haha. De meeste fotografen die ik ken raden overigens aan om tussen de 32 en 36 weken een shoot te plannen. Dan is je buik mooi rond. Later wordt spannend aangezien je dan ook ineens bevallen kan zijn 😅 Wij hebben nog één dikke-buik-shoot op de planning staan in oktober. Dan ben ik 34 weken zwanger.

Wat ook erg leuk is om te laten maken tijdens de zwangerschap is een pretecho of 3D/4D echo. Een pretecho kan al heel vroeg. Bijvoorbeeld om het geslacht van je kindje te weten te komen. Of om gewoon even te spieken. Zeker als je je kindje nog niet voelt kan het erg leuk zijn om hem of haar een keertje extra te bekijken. Heb je een normale zwangerschap bij een verloskundige dan heb je maar sporadisch een echo. Dus zo’n pretecho is dan echt een extraatje. Bij Else hebben we op de negenmaandenbeurs een 4D-echo laten maken. Je krijgt dan bewegende beelden in 3D te zien. Zo zagen we dat ze lag te duimen en de hik had. Echt té schattig!

Figuur 6 Een foto van de 4D-echo van Else. Schattig!

Aan het eind van Else haar zwangerschap, volgens mij de zondag voordat ik ben bevallen, hebben Daan en ik nog een gipsbuik bij me gemaakt. Je maakt dan een afdruk van de zwangere buik d.m.v. gipsstroken. Ik vond het op het moment zelf absoluut niet leuk: Het was zwaar, het jeukte, het duurde lang. Maar het resultaat is wel heel gaaf. Een afdruk van die onwerkelijk grote buik. We zijn vergeten om na de bevalling een foto te maken met een newborn Else in de buik. Jammer want dat ziet er wel tof uit. Dus mocht je een gipsbuik maken: Vergeet dat niet! Haha. Een modernere versie van de gipsafdruk is trouwens een 3D-scan. Ik ga zo’n zogenaamd buikbeeld laten maken in oktober. Heb er onwijs veel zin in. Het lijkt me geweldig om over een tijd een beeldje van mijn zwangere lichaam in onze woonkamer te hebben staan. Ook kijk ik uit naar een newbornshoot. Maar dat, dat duurt nog even. Eerst maar eens bevallen rond de uitgerekende datum. Nog ongeveer 12 weken!

Figuur 7 Else en ik tijdens de newbornshoot gemaakt voor Marjon Zijlstra