De co sleeper

co sleeper

De cosleeper: een slaapplekje voor de je baby.

Een wieg is een veilige en comfortabele slaapplaats voor jullie pasgeboren baby. Er zijn verschillende type wiegen zoals traditionele wiegen, hangwiegen of schommelwiegjes en daar is de co sleeper bijgekomen. De co sleeper is een vrij nieuw product en is de laatste 5 jaar steeds populairder geworden bij ( aanstaande) ouders.  Je ziet en leest het misschien wel eens. ” Ik heb mijn baby in een co sleeper naast mijn bed”. Het is goed voor jou en je baby om de eerste maanden op één slaapkamer te slapen. Zo kan je je baby goed in de gaten houden en reageren op honger signalen en troosten als hij of zij verdriet heeft. Een baby heeft jou als ouder echt nodig voor het voeden maar ook de nabijheid, troosten is erg belangrijk. Leg je baby in een wiegje of co sleeper te slapen om zo wiegendood te voorkomen.

Wat is een co sleeper?

Een co sleeper is een wiegje die je tegen je eigen bed zet en waarbij je één zijkant kan openen en sluiten, zodat je makkelijk bij je baby kan om te troosten of om uit zijn/haar wiegje te pakken als je gaat voeden. Op deze manier ligt je baby dichtbij jou maar ligt hij of zij wel veilig in een eigen bedje.

De co sleeper zet je tegen je eigen bed aan en maak je met de geleverde bevestigingsbanden aan je bed vast. Dit is een belangrijk onderdeel van een veilig gebruik van de co sleeper. De co sleeper staat met de bevestigingsbanden stevig tegen je eigen bed en zo kan er geen opening ontstaan tussen je eigen bed en de co sleeper. Als je het aan ons vraagt is er nog een belangrijk onderdeel voor het veilig gebruik. De co sleeper moet makkelijk en dus zonder gereedschap te sluiten en openen zijn. Als jij en je baby s nachts gaan slapen sluit je de co sleeper helemaal.

De eerste maanden bij ouders

Veel ouders hebben hun baby de eerste periode bij zich op de slaapkamer. Dit is heel normaal en ook super makkelijk en gezellig. Als ouder hoeft je niet steeds het hele bed uit te komen als je je baby hoort huilen. Een geruststellende hand of het terug geven van een speentje heb je met een co sleeper naast je zo gedaan. Jij blijft lekker warm in bed en je kan snel reageren op de behoefte van je baby. Het is bewezen dat het herstel van de moeder sneller gaat als moeder en baby op één kamer slapen.  Het voeden van je baby wordt op deze manier ook makkelijker, omdat je niet je bed uit hoeft om te voeden en je lichaam reageert op de hongersignalen van je baby. Je lichaam heeft soms eerder in de gaten dat het tijd is om te voeden dan jijzelf. Moedernatuur heeft hier wel voor gezorgd.

Tip van mij: Leg luiers, doekjes en crèmepjes binnen handbereik en doe alles ‘s nachts lekker vanuit je bed.

Regelgeving veilige co sleepers:

De co sleeper een vrij nieuw product. De eisen zijn veelal hetzelfde als van een wieg of ledikant. Er zijn een paar dingen die er extra bijkomen.

  • De co sleeper moet te bevestigen zijn met bevestigingsbanden aan je bed.

  • De co sleeper moet de hoogte van je bed halen.

  • De co sleeper moet één zijkant hebben die je makkelijk, zonder gereedschap kan openen en sluiten.

  • De geopende zijkant moet het matras + een paar cm boven het matras uitkomen

co sleeper

Tot welke leeftijd gebruik je een co sleeper: 

Veilig slapen adviseert tot een leeftijd van minimaal 6 maanden bij elkaar op de slaapkamer te slapen. Dit redt niet elke ouder met een co sleeper omdat sommige baby’s eerder toe zijn aan een eigen ledikantje. Een co sleeper heb je in veel verschillende maten. De meest ruime co sleepers zijn de Chicco en de Cozee co sleepers. Deze hebben een matrasmaatje van 50 x 90 cm. Houd altijd de door de fabrikant aanbevolen maximumleeftijd aan. Stap over op een ledikant als je baby gaat rollen of zich op gaat trekken aan de wieg.

Heb je nog vragen over een co-sleeper laat het ons weten.