Ongesteld worden of zwanger?

omslag-agenda

Ongesteld worden of zwanger?

Ben ik zwanger? Ontdek alle symptomen van de zwangerschap

Sommige vrouwen krijgen al heel snel symptomen die zouden kunnen wijzen op een zwangerschap, toch blijft het spannend.
Zijn het echt symptomen van de zwangerschap of zijn het klachten die horen bij een normale cyclus?

Als je net gestopt zijn met de pil kun je de normale klachten die je tijdens je cyclus hebt, verwarren met zwangerschapssymptomen.
Als je de pil gebruikt heb je meestal geen klachten tijdens je cyclus. Doordat je stopt met de pil komt je normale cyclus, met bijbehorende klachten, weer op gang. Hierdoor kun je denken dat je zwanger bent omdat je deze klachten niet herkent van eerder.
Alleen een zwangerschapstest geeft echt zekerheid. Toch zijn er een aantal symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap.

Alle symptomen van een zwangerschap – per week

Nog voordat de menstruatie uitblijft voelen sommigen al veranderingen aan hun lijf, zou je dan toch echt zwanger zijn?

Wij zetten op een rij welke symptomen van de zwangerschap je per week kunt hebben. Uiteraard is dit maar een richtlijn. De één heeft nu eenmaal eerder symptomen van de zwangerschap dan de ander.

Welke zwangerschapssymptomen je ook hebt (of niet hebt) alleen een zwangerschapstest geeft absolute zekerheid.

Bekijk de complete ontwikkeling van je zwangerschap in  Zwangerschap van week tot week 

Week 1: Nog niet echt zwanger

Wat we week 1 van de zwangerschap noemen is in werkelijkheid de week dat je voor het laatst ongesteld bent, er is dus helemaal nog geen sprake van een zwangerschap. De bevruchting vindt in week 3 plaats, dat is de eerste week dat je symptomen van de zwangerschap kunt hebben.

Week 2: pff wat is het warm

Aan het eind van week 2/begin week 3 heb je eisprong (dag 14 van je cyclus) en kan de bevruchting plaatsvinden. Ook in deze week kun je nog geen symptomen van de zwangerschap hebben omdat er nog geen sprake is van een zwangerschap.

Wel kun je merken dat je eisprong eraan zit te komen, sommigen voelen de eisprong ook echt.

Stijging lichaamstemperatuur:

Ben Ik Zwanger Temp.fwNet na je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur ongeveer 0,5 graden.
Als er geen bevruchting plaatsvindt daalt de temperatuur net voor je ongesteld wordt weer naar je normale lichaamstemperatuur. Maar als je zwanger bent blijft je temperatuur hoger.

Als je het opeens vaak heet hebt, of last van opvliegers hebt (weet je vast wat je te wachten staat straks tijdens de overgang ;)), kan dat een symptoom van de zwangerschap zijn.

Week 3: Bah wat stinkt het

Begin deze week heb je eisprong en kan de bevruchting plaatsvinden.

Weerstand tegen luchtjes of bepaald eten.

Ben Ik Zwanger Reuk.fwOpeens weerstand tegen bepaalde luchtjes en bepaald eten? Dit symptoom kan al optreden voordat je menstruatie uitblijft.
Heb je ineens geen zin meer in bepaald voedsel wat je eerder lekker vond, of vind je bepaalde luchtjes (vlees is een heel bekende) ineens ontzettend stinken?

Zou het toch echt zo zijn??? Ben je zwanger???

Trek in de raarste dingen? Augurken zijn een bekend fenomeen, maar het kan veel gekker. Wat denk je van de onweerstaanbare drang om cement te eten 🙂
In de zwangerschap is het extra belangrijk om gezond te eten, ook worden bepaalde producten afgeraden om te eten.

Je partner mag er nog niet naar wijzen, laat staan aankomen:

Symptomen Van De Zwangerschap Pijnlijke BorstenPijnlijke borsten, een zwangerschapssymtoom wat al heel vroeg optreedt.

Maar…veel vrouwen hebben sowieso pijnlijke borsten net voor ze ongesteld moeten worden.

Je borsten kunnen opgezwollen voelen, pijnlijk zijn en zelfs soms al wat lekken. Dit alles kan worden veroorzaakt doordat je hormonen direct na de bevruchting al snel veranderen en het niveau van het zwangerschapshormoon snel toeneemt.
Naast pijnlijk kan het ook zijn dat je opvalt dat je tepelhof (de donkere huid rondom de tepels zelf) donkerder wordt.

Ik ben zo moe…

Ben Ik Zwanger Moe.fwVoel je je opeens continu moe, ben je niet vooruit te branden?
Een week na de bevruchting kun je je al moe voelen, je menstruatie is nog niet uitgebleven en je merkt nu al dat je eigenlijk alleen maar wilt slapen, de hele dag door. 

Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.

De enige remedie is veel rusten!
Bij de meeste zwangeren gaat het gelukkig rond de 12-14 weken weer over, nog even doorbijten dus. Oftewel, vroeg naar bed, je partner vragen om voor het eten te zorgen en gewoon hulp vragen aan ouders of goede vrienden.

Week 4: innestelingsbloeding en menstruatie-achtige buikpijn

De week dat je ongesteld zou worden als je niet zwanger bent. Het komt regelmatig voor dat je in deze week wat bloedverlies hebt waardoor een zwangerschap gemist kan worden.

Innestelingsbloeding:

Ben Ik Zwanger Buikpijn.fwDirect na de bevruchting, die plaatsvindt in de eileiders, begint de bevruchte eicel aan haar reis naar de baarmoeder. Hier komt ze na ongeveer 6-12 dagen aan.
Zodra de eicel is aangekomen in de baarmoeder begint ze zich in te nestelen in de baarmoederwand, dit kan bloedverlies geven. De zogenaamde innestelingsbloeding.
Omdat dit bloedverlies plaatsvindt rond de periode dat je normaal ongesteld moest worden kun je dit makkelijk verwarren met een menstruatie.
Toch zijn er meestal wel verschillen, een innestelingsbloeding is vaak minder hevig en korter dan een normale menstruatie.
Ook krampen en buikpijn laag in de onderbuik komen veel voor in de vroege zwangerschap.

Week 5: van lieffie naar bitch?

Herken je jezelf amper qua reacties? Emotioneel en soms zelfs onredelijk zijn hoort er voor veel zwangeren bij.

Ben Ik Zwanger Humeur.fwBetrap je jezelf erop dat je wel heel onredelijk bent de laatste tijd?
Mood swings, oftewel het ene moment blij, het andere moment boos of verdrietig, zijn een bekend zwangerschapssymptoom, ook al vroeg in de zwangerschap.
Vaak treden deze wisselingen in je humeur al op voordat je menstruatie uitblijft.
Dus ken je het niet van jezelf dat je uitvalt om het minste of geringste? Het zou goed kunnen dat je zwanger bent.
Bij de meeste vrouwen gaan deze mood swings zo rond de 12 weken weer over. Helaas zijn er ook vrouwen die zich de hele zwangerschap niet happy en sommigen zelfs depressief voelen.

Week 6: Oh my god…toch misselijk

Misselijkheid is waarschijnlijk het meest bekende symptoom van de zwangerschap.

Ben Ik Zwanger Misselijk.fwMaar het is vaak geen zwangerschapssymptoom. Meestal treedt misselijkheid namelijk pas op zo rond de zes weken zwangerschap en dan weet je vaak allang dat je zwanger bent.
Lees onze tips en tricks bij misselijkheid en wat als zo misselijk bent dat je de hele dag overgeeft?

Nog steeds niet zeker? Doe de ben ik zwanger test

Je hebt aan de hand van de symptomen al een soort van online testje kunnen doen om te achterhalen of je zwanger bent. Maar echte zekerheid krijg je pas wanneer je een zwangerschapstest doet.

Zwanger?

Denk eraan om foliumzuur en vitamine D tabletten te nemen. Weet je van jezelf dat je niet eet volgens de schijf van 5, dan is een multivitamine voor zwangeren verstandig om in te nemen.

Wij selecteerde 2 goede keuzes voor je, beiden met DHA vetzuren (nodig voor oa de hersenontwikkeling van je baby) naast alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt.
Davitamon en Orthica

Heeft iedere vrouw symptomen van de zwangerschap?

Nee, zeker niet. Iedere vrouw is anders, bovendien kan het per zwangerschap verschillen óf en welke zwangerschapssymptomen je hebt.
Daarnaast hebben veel vrouwen soortgelijke symptomen in de periode dat ze ongesteld moeten worden, hierdoor kan het signaal van een zwangerschap makkelijk over het hoofd worden gezien. Óf kun je denken dat je zwanger bent terwijl het de normale klachten zijn die je hebt als je ongesteld moet worden.
Deze tekst is afkomstig van Babyopkomst.nl