Pijnstilling tijdens de bevalling; leve de ELLE TENS! 

cub-merel-7

Pijnstilling tijdens de bevalling; leve de ELLE TENS! 

Ook al ben ik pas 28 weken zwanger, ik denk al geregeld na over de bevalling. Misschien doordat ik het al drie keer heb meegemaakt. Of omdat ik weet dat dit kindje tot nu toe steeds in stuitligging ligt, wat me een beetje zenuwachtig maakt want ik wil een zo normaal mogelijke bevalling. Maar het kan ook komen doordat ik hoop dat deze bevalling iets sneller gaat dan bij Else en Hidde. Bij Else was ik super bang waardoor ik verkrampte en Hidde was een sterrenkijker waardoor het lang duurde. Bij allebei kreeg ik ‘s avonds weeën en werden de kindjes in de ochtend geboren. De geboorte van Tijn* ging veel sneller maar daar speelde een infectie mee dus die is niet heel representatief… 

Bevallingsplan

Zoals ik al schreef hoop ik dat de bevalling van dit kindje iets sneller gaat. Ik volg voor de vierde keer zwangerschapsyoga om me beter te kunnen ontspannen. Daarnaast probeer ik me mentaal voor te bereiden met de onlinecursus Bevallen Als Een Baas van Nira van Dijk. Mede omdat ik in het ziekenhuis wil bevallen vind ik het belangrijk om goed te bedenken wat ik wel en niet wil. Een bevalplan A en een bevalplan B, zou je het kunnen noemen. Ook inlezen over verschillende soorten pijnstilling hoort daarbij. In het ziekenhuis waar ik wil bevallen zijn de volgende medicijnen als pijnbestrijding beschikbaar: Remifentanil (een pompje met een soort van morfine) of een Ruggenprik. Die laatste wil ik sowieso niet omdat ik dat geen fijn gevoel vind. Dat weet ik van het plaatsen van de cerclages. Bij mij duurde het beide keren heel lang voordat de ruggenprik uitgewerkt was en dat vond ik zo’n vervelend gevoel. Daarom heb ik het gevoel dat ik, als ik kies voor pijnstillende medicijnen, Remifentanil zou kiezen. 

Controle over je bevalling met de Tens

Maar liever kies ik voor andere manieren van pijnstilling. Bijvoorbeeld de technieken die ik bij zwangerschapyoga leer: Ontspanning en “er niks van vinden”. Van mijn eerdere bevallingen weet ik ook dat het me helpt om rustig te blijven bewegen, geregeld te gaan plassen en enige afleiding te zoeken. Wat me de laatste keer ook heel erg geholpen heeft is de TENS. De TENS blokkeert de pijnprikkeloverdracht door een soort van stroomstootje, waardoor je minder pijn voelt. Je kunt dit als zwangere zelf doen. Dat vond ik erg fijn, want je voelt zelf het beste hoe intens een wee is. Daarnaast geeft het een soort van controle. Dat hielp mij ook om me minder machteloos te voelen tegenover de heftige krachten in mijn eigen lichaam. Tijdens de bevalling van Hidde heb ik de TENS zowel tijdens de ontsluitingsfase als het nageboortetijdperk gebruikt. Ik vond het ook erg fijn om de naweeën mee op te vangen. 

TENS huren bij Wieg Huren

Het leuke is dat Wieg Huren sinds kort ook een TENS verhuurt; de populaire Elle TENS. Je kunt de TENS zelfs in combinatie met de CUB huren. Dat zou ik zeker aanraden! Het zijn voor mij in ieder geval twee hulpmiddelen die ik dit keer zeker weer in huis haal. Ze zijn gemakkelijk thuis te gebruiken en mee te nemen naar het ziekenhuis. Wel een kleine tip: Kijk van tevoren goed hoe de CUB opgeblazen moet worden en hoe de TENS aangebracht dient te worden. Dat hadden wij, eigenwijs als we zijn, niet gedaan. Dan is het toch even lastig om dat uit te vogelen in het heetst van de strijd, haha. Hoewel dat ook leuke momenten oplevert. Wij hebben er namelijk om moeten lachen. Fijn als je weeën aan het opvangen bent. 

Ben jij zwanger en heb je over pijnstilling tijdens de bevalling nagedacht? Dat kan dus op verschillende manieren. Maar kijk zeker eens naar de TENS want ik ben erg enthousiast erover! 

Baarkruk huren bij wieg huren

Foto door Sprankelend Fotografie waarop Daan bij mij de TENS plakkers aanbrengt. Ik steun ondertussen op de CUB, de opblaasbare baarkruk. 

Foto door Sprankelend Fotografie waarop ik op de CUB zit en met de TENS een wee opvang.

 Groeten, Merel Damhuis