Wat is beter een co sleeper of wiegje

Chicco Next 2 Me magic

Co-sleeper of wiegje: Welke optie is beter voor jouw baby?

De komst van je baby brengt talloze vragen met zich mee, en één van de eerste besluiten die ouders moeten nemen, is waar hun pasgeboren kindje zal slapen. De keuze tussen een co-sleeper en een wiegje is een belangrijke factor en beide opties hebben hun voor- en nadelen. In deze blog zullen we de voordelen en nadelen hebben van zowel een co-sleeper als een wiegje bespreken om je te helpen beslissen welke optie het beste bij jou en je baby past.

De Co-sleeper voordelen:

Een co-sleeper is een babybedje dat aan het bed van de ouders wordt bevestigd, zodat de baby op een veilige en nabije afstand slaapt. Co sleeper heeft verschillende voordelen:

 1. Nabijheid: Een van de grootste voordelen van een co-sleeper is de nabijheid van de baby. Ouders kunnen snel reageren op de behoeften van hun baby zonder uit bed te hoeven komen, wat vooral handig is bij nachtelijke voeding en of borstvoeding.
 2. Borstvoeding: Als je borstvoeding geeft, kan een co-sleeper gebruiken fijn zijn omdat je makkelijk je baby de borst kan geven. Jij als (kraamvrouw) moeder kan je baby makkelijk voeden zonder uit bed te komen. Omdat je maar weinig handelingen hoeft te doen zul je ook sneller zelf weer in slaap vallen
 3. Veiligheid: Moderne co-sleepers zijn ontworpen met de veiligheid van de baby in gedachten. Ze zijn voorzien van betrouwbare materialen en veilige zijwanden om te voorkomen dat de baby uit bedrolt. Bij elke juiste co sleeper zouden bevestigingsbanden moeten zitten.
 4. Gezonde hechting: Het delen van de slaapruimte kan bijdragen aan een gezonde ouder-kind hechting, omdat de baby zich veilig voelt en geborgen voelt door de nabijheid van de ouders.

Co sleeper huren

Nadelen van een co sleeper:

Hoewel er veel voordelen zijn aan het gebruik van een co-sleeper, zijn er ook enkele potentiële nadelen:

 1. Ruimte: Een co-sleeper neemt ruimte in beslag in de slaapkamer en kan het moeilijker maken om in en uit bed te stappen.
 2. Veiligheidsvoorschriften: Het is essentieel om de veiligheidsvoorschriften voor samenslapers strikt te volgen om verstikkings- of andere risico’s te voorkomen.
 3. Privacy: Sommige ouders geven de voorkeur aan wat meer privacy en persoonlijke ruimte, wat lastig kan zijn met een co-sleeper.

 

Het Wiegje voordelen:

Een wiegje is een aparte slaapplaats voor de baby, meestal naast of dichtbij het bed van de ouders. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een wiegje:

 1. Onafhankelijkheid: Een wiegje biedt de baby zijn eigen slaapruimte, wat zowel ouders als baby privacy en persoonlijke ruimte kan geven.
 2. Veiligheid: In een wiegje heeft de baby zijn eigen afgeschermde ruimte, welke bepaalde veiligheidsvoordelen kan hebben. De baby kan niet per ongeluk bedekt raken met dekens of kussens van de ouders.
 3. Flexibiliteit: Het wiegje kan eenvoudig worden verplaatst naar andere kamers in het huis, waardoor de baby overal kan slapen zonder verstoring van het slaapritme.

Nadelen van een wieg: 

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het gebruik van een wiegje:

 1. Nabijheid: Het wiegje is niet zo dicht bij het bed van de ouders als een co-sleeper, wat nachtelijke voeding en troost grotendeels onhandiger kan maken.
 2. Ruimte: Het wiegje neemt ook ruimte in beslag in de slaapkamer en kan het bewegen in de kamer lastig maken.
 3. Mogelijkheid tot isolatie: Sommige baby’s kunnen zich in een wiegje geïsoleerd voelen en minder snel getroost worden.

Wiegje huren bij

Wat is de beste keuze een wieg of co-sleeper?

De keuze tussen een co-sleeper en een wiegje hangt grotendeels af van de behoeften en voorkeuren van de ouders en de baby. Sommige ouders vinden de nabijheid en het gemak van een co-sleeper cruciaal, terwijl anderen de voorkeur geven aan de onafhankelijkheid en privacy van een wiegje.

Veiligheid staat voorop.

Het is essentieel om te onderkennen dat veiligheid altijd de hoogste prioriteit moet hebben. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je aan de veiligheidsrichtlijnen houdt en dat de slaapomgeving van je baby vrij is van verstikkingsgevaar.

Sommige ouders kiezen er zelfs voor om zowel een co-sleeper als een wiegje te gebruiken, zodat ze kunnen afwisselen afhankelijk van de behoeften van de baby en de situatie. Dit kan een goede balans bieden tussen nabijheid en onafhankelijkheid. 

” Ervaring ouder: Wij hebben een wiegje in huis van onze eerste maar willen er graag ook een co sleeper bij huren.”

De beste slaapplek voor je baby.

Het is belangrijk om te bedenken dat elke baby anders is, en wat voor de ene baby werkt, werkt misschien niet voor de andere. Het is het beste om met andere ouders te praten, advies in te winnen om te ontdekken welke slaapsituatie het beste werkt voor jouw gezin.

Kortom, de keuze tussen een co-sleeper en een wiegje is persoonlijk en hangt af van je behoeften en voorkeuren als ouder, gelijktijdig de behoeften van je baby. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de slaapomgeving van je baby veilig is en dat zowel jij als je kindje voldoende rust krijgen.

Wil je meer informatie over een wieg of co sleeper? Neem dan contact op met Wieg Huren. Wij zullen je altijd even te woord staan. Mailen kan naar info@wieghuren.nl en een Whatsapp sturen kan ook.