Wieg of ledikant, wat is het verschil?

wieg of ledikant, wat is het verschil

Wieg Of Ledikant, Wat Is Het Verschil?

Het verschil tussen een wieg en een ledikant: Wat is de beste keuze voor jouw baby? In de wondere wereld van babybenodigdheden zijn er talloze opties om uit te kiezen. Twee van de meest essentiële meubelstukken in de kinderkamer zijn de wieg en de ledikant. Beide zijn ontworpen om een ​​veilige slaapomgeving te bieden voor je kleintje, maar er zijn enkele verschillen tussen deze twee. In deze blog gaan we in op de kenmerken, voordelen en overwegingen bij het kiezen tussen een wieg en een ledikant voor je baby.

Definitie en kenmerken van een wieg en ledikant

Een wieg is een klein, knus bedje dat speciaal is ontworpen voor pasgeboren baby’s en jonge kinderen. Het heeft vaak een schommelfunctie waardoor je het wiegje heen en weer kunt wiegen om de baby te helpen in slaap te helpen vallen. De wieg heeft meestal een beperkte grootte en gewichtscapaciteit, waardoor het geschikt is voor baby’s tot ongeveer zes maanden oud. De maat van een wieg kan variëren van 40 x 80 cm of 50 x 90 cm. Een ledikant is groter en ruimer en kan meer gewicht dragen. Er zijn twee gangbare maten voor een ledikant. 60 x 120 en 70 x 140. Het biedt meer bewegingsvrijheid voor kinderen en is zeker geschikt voor kinderen tot ongeveer twee à drie jaar oud. Ledikanten zijn stevig en solide, waardoor ze veilig zijn voor actievere baby’s die beginnen te staan ​​of te klimmen.

Veilige slaapplek voor je baby

Veiligheid is van het allergrootste belang bij het kiezen van een slaapplaats voor je baby. Beide opties moeten voldoen aan normen veiligheid en -voorschriften. Bij een wieg moet je extra opletten op het schommelmechanisme. Zorg ervoor dat het goed vergrendeld kan worden en dat er geen risico is op kantelen of vast komen te zitten.  Ook let je bij co sleeper erop dat ze veilig zijn en dat het schuifhekje makkelijk in gebruik is. Bij ledikanten moet je letten op de afstand tussen de spijlen. De ruimte tussen de spijlen moet klein genoeg zijn om te voorkomen dat het hoofdje van de baby vast komt te zitten, maar groot genoeg om luchtcirculatie mogelijk te maken.

Duurzaamheid en kosten

Een babyuitzet kan een behoorlijke kostenpost zijn. Het is natuurlijk geweldig leuk alle babyspullen. Een wieg is meestal goedkoper dan een ledikant, maar het heeft ook een kortere levensduur. Omdat baby’s snel groeien, zullen ze na enkele maanden uit de wieg zijn gegroeid en moet je investeren in een ledikant. Hoewel de initiële kosten van een ledikant hoger zijn, is het een langetermijninvestering die je uiteindelijk kunt gebruiken. Sommige ledikanten kunnen zelfs in peuterbedden worden geplaatst, wat hun bruikbaarheid verder verlengt. Wij van Wieg Huren kunnen je adviseren in het huren van een wiegje of co sleeper. Daarna kan je je rustig gaan oriënteren op een ledikantje. Denk wel aan de levertijd van sommige babymeubels.

wieg of ledikantje welke kies je eerst

Mobiliteit en gemak

Een wieg is meestal kleiner en lichter dan een ledikant, waardoor het te verplaatsen is tussen kamers met vaak handige wieltjes. Dit kan handig zijn als je baby altijd dichtbij wilt houden, bijvoorbeeld in de woonkamer of tijdens het douchen als je weet dat je baby wat onrustig is. Sommige modellen co-sleepers lenen zich ervoor om makkelijk mee te nemen als je op visite gaat of op vakantie.

Ruimte en inrichting van de kinderkamer

Het formaat van de kinderkamer en je persoonlijke voorkeur spelen ook een rol bij het kiezen tussen een wieg en een ledikant. Als je weinig ruimte hebt op je slaapkamer of de babykamer, kan een wiegje (huren) een betere optie zijn vanwege zijn compacte formaat en na de huurperiode ben je de wieg weer kwijt.  Je baby zal wellicht enkele jaren in dezelfde kamer slapen, kan een (meegroei) ledikant een goede keuze zijn.

Conclusie

Zowel een wieg als een ledikant kunnen veilige en comfortabele slaapplekken bieden voor je baby. Het belangrijkste is om rekening te houden met de veiligheid, duurzaamheid, kosten, mobiliteit en de beschikbare ruimte in de kinderkamer bij het maken van je keuze. Sommige ouders kiezen ervoor om beide opties te gebruiken – een wieg voor de eerste paar maanden en daarna een ledikant voor de vorige jaren.

Neem contact met ons op

Wat je ook beslist, de gezondheid en het welzijn van je baby moet altijd voorop staan ​​bij het maken van deze beslissing. Wil je meer weten over co-sleepers en aanschuifwiegjes of het huren van een houten co-sleeper? Dan kun je terecht bij Wieg Huren. De wiegen van Wieg Huren worden altijd op tijd geleerd, huurperiode gaat in vanaf geboortedag kind, makkelijk verlengen. Voor vragen kan je gerust contact opnemen via info@wieghuren.nlof 06-22290482